Τήνος … Το Χειροποίητο Νησί

 

 

Γενικές πληροφορίες

Η Τήνος ανήκει στο σύμπλεγμα των Κυκλάδων και είναι το τρίτο σε μέγεθος νησί μετά από τη Νάξο και από την Άνδρο και έχει έκταση 197,44 τ. χ. Είναι ένα ορεινό νησί και ο πληθυσμός του είναι περίπου 9.000 κάτοικοι, οι οποίοι κατοικούν είτε στην πρωτεύουσα που ονομάζεται «Τήνος ή Χώρα» είτε στα 45 περίπου χωριά που υπάρχουν. Η πρόσβαση στο νησί γίνεται από τον Πειραιά, τη Ραφήνα και το Λαύριο. Επίσης υπάρχει σύνδεση και με τα γύρω νησιά.

Ιστορικά στοιχεία

Το όνομά της προέρχεται ή από τον πρώτο κάτοικό της τον «Τήνο» ή από τη φοινικική λέξη «ΤΑΝΝΟΤΗ» που σημαίνει φίδι. Στα αρχαία χρόνια ονομαζόταν «Οφιούσα» και «Υδρούσα» για τα πολλά φίδια και τα πολλά νερά που υπήρχαν στο νησί. Ο «Τσικνιάς», το μεγαλύτερο βουνό του νησιού, ήταν σύμφωνα με τη μυθολογία η κατοικία του θεού του ανέμου, του Αίολου.

Από το 1207 έως και το 1715 το νησί ήταν υπό την κατοχή των Ενετών. Από το 1715 περνά στην κυριαρχία των Τούρκων, με ένα μικρό διάστημα (1770-1774) κατοχής στους Ρώσους. Το 1821 συμμετέχει στην επανάσταση κατά των Τούρκων. Στις 30 Ιανουαρίου 1823 βρέθηκε στην Τήνο η εικόνα της Παναγίας και από τότε γίνεται θρησκευτικό κέντρο του Ελληνισμού και όχι μόνο.

Στις 15 Αυγούστου 1940 τορπιλίζεται στο λιμάνι της το καταδρομικό «ΕΛΛΗ» από τους Ιταλούς, ενώ αποτίνει τιμές στη Μεγαλόχαρη. Αυτή ήταν η αρχή της εμπλοκής της Ελλάδας στο Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Η Τήνος του παρελθόντος … του πολιτισμού … της τέχνης

Το νησί μας ονομάζεται και «νησί των καλλιτεχνών», αφού στον τόπο αυτό γεννήθηκαν μαρμαρογλύπτες, ζωγράφοι, άνθρωποι του πνεύματος. Λύτρας, Γύζης, Φιλιππότης, Σώχος, Βιτάλης είναι μερικοί από αυτούς τους σπουδαίους καλλιτέχνες.

Στην Τήνο υπάρχουν σήμερα περίπου τριάντα (30) μουσεία και μόνιμες εκθέσεις. Αρχαιολογικό μουσείο, λαογραφικά μουσεία, ιστορικό μουσείο, αγροτικό μουσείο, πινακοθήκη, μουσείο μαρμαροτεχνίας, έκθεση γεωργικών εργαλείων, έκθεση παραδοσιακής κεραμικής. Μερικά από αυτά βρίσκονται στη Χώρα. Τα περισσότερα βρίσκονται στα χωριά της.

Η Τήνος … του σήμερα

Το νησί σήμερα εξακολουθεί να είναι θρησκευτικό κέντρο. Έχει όμως αναπτυχθεί και η ενδοχώρα και οι παραθαλάσσιες περιοχές του νησιού.

Κυρίως το καλοκαίρι διοργανώνονται σημαντικές εκδηλώσεις (περιοδικές εκθέσεις, συναυλίες, ομιλίες, συνέδρια).

Κολύμπι στις απίστευτης ομορφιάς παραλίες της, θαλάσσια σπορ, πεζοπορίες στα πολλά μονοπάτια που καλύπτουν περίπου 63 χιλιόμετρα, αναρρίχηση στο σεληνιακό τοπίο του Βώλακα, ψάρεμα, καταδύσεις, κυνήγι, wind surfing, ημερήσιες εκδρομές είτε στο νησί είτε στα γύρω νησιά, γευστικές απολαύσεις σε εστιατόρια – ταβερνάκια – ψαροταβέρνες διάσπαρτα στην πόλη, στα χωριά και στις ακροθαλασσιές, νυχτερινή ζωή, αγορές στην καλή τοπική αγορά είναι μερικά από αυτά που μπορεί να κάνει κάποιος στο νησί.

Έτσι, δίνεται η ευκαιρία στους επισκέπτες και φίλους της Τήνου να ανακαλύψουν την πλούσια ιστορία, το θαυμάσιο τοπίο, τις πανέμορφες παραλίες, τα γραφικά χωριά, την παραδοσιακή αρχιτεκτονική με τους περιστεριώνες, τον πολιτισμό και τη γαστρονομία της με τα πολλά παραδοσιακά προϊόντα της. 

Διαφημιζόμενοι