Εκδηλώσεις

Την Τετάρτη 13 Απριλίου 2011 στα γραφεία του Επιμελητηρίου Κυκλάδων στην Τήνο συναντήθηκε ο Εμπορικός Σύλλογος Τήνου με ξενοδοχεία και επιχειρήσεις ενοικιαζομένων δωματίων με σκοπό την ενημέρωσή τους για τουριστικούς πράκτορες από την Ουκρανία, οι οποίοι ήταν να επισκεφθούν την Τήνο, για να τη γνωρίσουν και να τη συμπεριλάβουν ως προορισμό στα προγράμματά τους.

Ο Σύλλογος Ενοικιαζομένων Δωματίων «Η ΞΕΝΙΑ» με την υποχρέωση να ειδοποιήσει τα μέλη του, τα ξενοδοχεία ειδοποιήθηκαν με fax.

Δυστυχώς, η προσέλευση ήταν ΕΛΑΧΙΣΤΗ.

Παρευρέθησαν ο πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Τήνου κ. Βελαλόπουλος Γιώργος και ο πρόεδρος του Συλλόγου Επαγγελματιών Εξωμβούργου κ. Αλβέρτης Κωνσταντίνος.

Από τα ξενοδοχεία παρευρέθησαν τα : «ΑΙΟΛΟΣ ΜΠΕΪ»,  «ΑΚΤΗ ΑΙΓΑΙΟΥ»,  «ΔΕΛΦΙΝΙΑ»,  «ΘΑΛΕΙΑ»,  «ΘΕΟΞΕΝΙΑ»,  «ΜΕΛΤΕΜΙ», «ΦΑΒΙΕ ΣΟΥΖΑΝΕ», «SUNNY HOTELS», «ΤΗΝΙΟΝ» και  «ΦΟΙΝΙΚΑΣ».

Από τα ενοικιαζόμενα δωμάτια παρευρέθησαν οι «ΔΡΟΣΟΥΛΙΤΕΣ». Επίσης, παρευρέθηκε και η επιχείρηση «RENT A CAR VIDALIS».

Από το Δ.Σ. του Εμπορικού Συλλόγου παρευρέθησαν ο πρόεδρος κ Τσιμέκης Α., ο αντιπρόεδρος β’ κ. Βιδάλης Χ., η γενική γραμματέας κ. Κολλάρου Λ., η ειδική γραμματέας κ. Πολυκανδρίτη Ε. και το μέλος κ. Καλαμπαλίκης Ν..

Στη συνάντηση ενημερώθηκαν οι παρευρισκόμενοι για το τι ζητάνε οι τουριστικοί πράκτορες και τους ζητήθηκε να προετοιμάσουν ένα φάκελο με πληροφορίες για την επιχείρησή τους και τις προσφορές τους.

Η επόμενη συνάντηση κανονίστηκε για τις 2 Μαΐου 2011, όμως δεν πραγματοποιήθηκε επειδή οι τουριστικοί πράκτορες δεν θα μπορούσαν τελικά να επισκεφθούν το νησί μας. Σας παραθέτουμε το e-mail τους.

 

ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ

«Προς τον Πρόεδρο του Εμπορικού Συλλόγου Τήνου

κ. Ανδρέα Τσιμέκη

Αγαπητέ κ. Πρόεδρε

Σας υποβάλλουμε τα σέβη μας.

Από εμένα και τους συναδέλφους μου των τουριστικών επιχειρήσεων έχετε τις ευχαριστίες μας για τη συνεργασία σας στο να διοργανώσουμε διαφημιστική περιήγηση στην Τήνο και στα γειτονικά νησιά για τους αντιπροσώπους των Ουκρανικών τουριστικών γραφείων, ώστε να αναπτυχθεί μία αμοιβαία συνεργασία, η οποία προετοιμάζεται με την υποστήριξη της Ουκρανικής Πρεσβείας στην Ελλάδα.

Δυστυχώς, λόγω έκτακτων περιστατικών, περιλαμβανομένης και της αναδιοργάνωσης και της εγκαθίδρυσης από την επιχείρησή μας τοπικών υποκαταστημάτων, είναι αδύνατο να ταξιδέψουμε αυτή τη χρονιά, όπως το σχεδιάζαμε μαζί με εσάς.

Θα σας ήμασταν ευγνώμονες για τις προτάσεις των ξενοδοχείων της Τήνου για τον Ιούνιο – Σεπτέμβριο 2011. Ελπίζω ακόμα ότι θα δουλέψουμε μαζί για να προετοιμάσουμε προκαταβολικά ένα ταξίδι στην Τήνο για τους Ουκρανούς τουριστικούς πράκτορες για τη σαιζόν 2012.

Με την ελπίδα μίας απώτερης συνεργασίας

Svetlana Voloshko Top manager του «International Tourist Group»

Anastasia Stakovychenko, Γενική Διευθύντρια»

 

Μετά από το παραπάνω e-mail ενημερώθηκαν τα ξενοδοχεία, τα οποία είχαν περιθώριο να φέρουν τους φακέλους τους στον Εμπορικό Σύλλογο Τήνου μέχρι τις 15 Ιουνίου 2011 και κατόπιν ο Σύλλογος με τη βοήθεια της Ουκρανικής Πρεσβείας, στα τουριστικά γραφεία της Ουκρανίας.

Η συνεργασία αυτή είναι απόρροια των επαφών και των ιδιαίτερων σχέσεων που έχουν αναπτυχθεί μεταξύ του Εμπορικού Συλλόγου Τήνου και της Ουκρανικής Πρεσβείας.

Στα πλαίσια της προσπάθειας του Εμπορικού Συλλόγου Τήνου για την ανάπτυξη της οικονομίας της Τήνου και για την προβολή της στο εξωτερικό και μετά από επικοινωνία του προέδρου του Συλλόγου κ. Ανδρέα Τσιμέκη με το γραφείο τουρισμού «SOUTH EVIA TOURS» και την κ. Julia Cherezova, προσέγγισαν το νησί μας τη Δευτέρα 6 Ιουνίου 2011 δώδεκα (12) ιστιοπλοϊκά σκάφη 14 – 15 μέτρων με εκατό (100) Ρώσους επισκέπτες.

Ο Εμπορικός Σύλλογος Τήνου είχε αναλάβει τη διευθέτηση της άφιξης των σκαφών, στέλνοντας τα απαραίτητα έγγραφα στο Λιμεναρχείο Τήνου και στο Λιμενικό Ταμείο Τήνου – Άνδρου με Αρ. Πρωτ. 118/17.05.2011, ώστε να υπάρχουν θέσεις ελλιμενισμού και άτομο για την άμεση εξυπηρέτηση των σκαφών σε θέματα παροχής νερού, ρεύματος και οτιδήποτε άλλο χρειαστούν.

Επίσης, ο Εμπορικός Σύλλογος Τήνου είχε ήδη αποστείλει υλικό προβολής της Τήνου (φάκελο με το χάρτη του νησιού, DVD με την παρουσίαση της Τήνου και κάρτες με τοπία του νησιού),  το οποίο υπήρχε μέσα στα ιστιοπλοϊκά σκάφη και ήταν στη διάθεση των επιβαινόντων – επισκεπτών.

Την επόμενη μέρα της άφιξης των σκαφών, τους υποδέχθηκε ο πρόεδρος κ. Τσιμέκης και η γενική γραμματέας κ. Κολλάρου του Εμπορικού Συλλόγου Τήνου, προσφέροντας στους επιβαίνοντες καλάθια με παραδοσιακά – τοπικά προϊόντα.

Οι Ρώσοι επισκέπτες, ενώ στην αρχή ήταν επιφυλακτικοί στο να συμπεριληφθεί η Τήνος στους προορισμούς του ταξιδιού τους, στη συνέχεια εξεπλάγησαν από την οργάνωση της υποδοχής τους, μαγεύτηκαν από το νησί (από τα χρώματα και την ομορφιά του νησιού, από την ενημερωμένη τοπική αγορά και από τη νυχτερινή διασκέδαση, σύμφωνα με αυτά που μας είπαν), παρόλο που έμειναν για λίγες ώρες και είδαν ελάχιστα από τον τόπο μας και ενθουσιάστηκαν με τα αναπάντεχα δώρα που τους προσφέρθηκαν.

Μαζί με τους Ρώσους ιστιοπλόους ήταν δύο δημοσιογράφοι και ένας οπερατέρ, οι οποίοι   επισκέφθηκαν και βιντεοσκόπησαν τον ιερό ναό της Ευαγγελιστρίας, το ναό του Ποσειδώνα στα Κιόνια και διαδρομές με το αυτοκίνητο. Επίσης, πήραν μία mini συνέντευξη από τον πρόεδρο και τη γενική γραμματέα του Εμπορικού Συλλόγου Τήνου. Το υλικό τους, το οποίο θα εμπλουτίσουν στο επόμενο, άμεσο ταξίδι τους στο νησί μας, θα διατεθεί στα ρώσικα μέσα μαζικής ενημέρωσης.

Η υπόσχεση της οργανώτριας κ. Julia Cherezova ήταν ότι η επόμενη άφιξη θα προσπαθήσει να συμπεριλαμβάνει τουλάχιστον δύο διανυκτερεύσεις, «για να δοθεί ο απαραίτητος χρόνος στους επισκέπτες να γνωρίσουν το μαγευτικό τόπο σας», όπως χαρακτηριστικά δήλωσε.    

Η συνεργασία του Εμπορικού Συλλόγου Τήνου με το γραφείο τουρισμού «SOUTH EVIA TOURS» θα συνεχιστεί και στο μέλλον για την ανάπτυξη προγραμμάτων κυρίως θαλάσσιου και θρησκευτικού τουρισμού.

ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ …

Το ΛΙΜΕΝΑΡΧΕΙΟ ΤΗΝΟΥ, το ΛΙΜΕΝΙΚΟ ΤΑΜΕΙΟ ΤΗΝΟΥ – ΆΝΔΡΟΥ και το ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΚΑΒΟΔΕΤΩΝ για την συνεργασία με το Σύλλογό μας και την άψογη εξυπηρέτηση των σκαφών.

Όλους όσους πρόσφεραν τα προϊόντα τους είτε δωρεάν είτε σε καλύτερη τιμή για τα καλάθια με τα παραδοσιακά προϊόντα που προσφέρθηκαν στα ιστιοπλοϊκά σκάφη. Πιο αναλυτικά :

Τον κ. ΦΙΛΙΠΠΟΥΣΗ ΓΙΩΡΓΟ για τα λουκούμια που μας πρόσφερε δωρεάν.

Τα  ζαχαροπλαστεία ΒΙΔΑΛΗΣ, ΓΛΥΚΙΑ ΓΩΝΙΑ, ΜΕΣΚΛΙΕΣ, ΜΠΟΝ, ΧΑΛΑΡΗΣ για τα αμυγδαλωτά που μας πρόσφεραν δωρεάν. Το ζαχαροπλαστείο ΝΟΥΦΑΡΑ για τα αμυγδαλωτά και για τη συσκευασία των καλαθιών που πρόσφερε δωρεάν. Το ζαχαροπλαστείο ΣΕΝΜΠΟΛΙΑ για τα αμυγδαλωτά που μας πρόσφερε σε καλύτερη τιμή.

Το κρεοπωλείο Ο ΜΠΟΡΑΣ για τη λούζα που μας πρόσφερε δωρεάν.

Τον κ. ΞΑΝΘΑΚΗ ΜΙΧΑΛΗ για το μέλι που μας πρόσφερε σε καλύτερη τιμή.

Τα ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΣΠΙΤΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΤΗΣ ΕΛΕΝΗΣ για τις αγκινάρες και την κάππαρη που μας πρόσφερε σε καλύτερη τιμή.

Την εταιρεία TOP HOUSE για το τσίπουρο που μας πρόσφερε σε καλύτερη τιμή.

Η παροχή νερού στα σκάφη προσφέρθηκε από τον Εμπορικό Σύλλογο.

Τους ευχαριστούμε όλους, γιατί η στήριξή τους είναι συνεχής και πάντα αναγκαία για τον Εμπορικό Σύλλογο. Κυρίως, όμως τους ευχαριστούμε γιατί έχουν κατανοήσει ότι ο Σύλλογος προσπαθεί και δουλεύει συνεχώς για την ανάπτυξη, την προβολή και την ευημερία του

νησιού μας, χωρίς προσωπικά οφέλη.

  
   
  

Η «ΜΠΙΛΟΜΠΑ» ΣΤΗΝ ΤΗΝΟ

Στις 17 και 18 Ιουνίου 2011 η «ΜΠΙΛΟΜΠΑ» επισκέφθηκε για άλλη μία φορά το νησί μας, χωρίς όμως φώτα – κάμερες – ηθοποιούς – σκηνοθέτη - παραγωγό – κομπάρσους σε δράση. Αυτή τη φορά ήρθε ολοκληρωμένη και έτοιμη να ταξιδέψει τους θεατές της σε μαγευτικά τοπία της Τήνου. Στην ταινία, εκτός από το Δημήτρη Πιατά και τους Δανούς ηθοποιούς, έπαιζαν και πολλοί Τηνιακοί, από τους οποίους οι περισσότεροι έδωσαν το παρόν σε μία από τις παραστάσεις.

Στο τέλος των δύο βραδινών παραστάσεων έγινε ένα μικρό κέρασμα από τον Εμπορικό Σύλλογο με ρακί και μπεζέδες.

Στις προβολές παρίστανται η παραγωγός της ταινίας κ. Γαβριατοπούλου Αντιγόνη και η σκηνοθέτης κ. Παπαχρήστου Σοφία, η οποία κατά τη διάρκεια της επίσημης παράστασης την Παρασκευή υπόγραφε Πιστοποιητικά και έκανε τους θεατές δημότες της Κοινότητας Πέρα Κασσίρου.  

Για την προβολή των 21 : 00 της Παρασκευής 17 Ιουνίου είχαν σταλεί 50 προσκλήσεις και ήταν καλεσμένοι όλοι οι τοπικοί φορείς του τόπου. Παρευρέθησαν ο εκπρόσωπος του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Δωρόθεου Β΄ πατήρ Κανακάρης Ιωάννης, ο Αρχιεπίσκοπος Καθολικών κ. Πρίντεζης Νικόλαος, ο δημοτικός σύμβουλος και πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου Τήνου – Άνδρου κ. Σανταμούρης Γεώργιος, ο δημοτικός σύμβουλος κ. Δελασούδας Νικηφόρος, ο δημοτικός σύμβουλος κ. Ορφανός Σίμος και η πρόεδρος του Συλλόγου Ενοικιαζομένων Δωματίων «Η ΞΕΝΙΑ» κ. Καμολίνου Ευγενία.

Να υποθέσουμε ότι οι υπόλοιποι την είχαν δει την ταινία; Και αν ναι, πιστεύετε ότι ήταν πολύ ευγενικό να μην παραστεί κανένας και να εκτεθούμε στις δύο επίτιμες καλεσμένες, την παραγωγό και τη σκηνοθέτη της ταινίας;

Η ταινία «ΜΠΙΛΟΜΠΑ» θα παιχτεί ξανά στην Τήνο το χειμώνα, για να μπορέσουν να τη δουν όλα τα σχολεία, αφού το περιεχόμενό της έχει οικολογικό ενδιαφέρον, συνδυάζοντάς την ίσως και με κάποια άλλα δρώμενα. Αλλά και για να δώσουμε την ευκαιρία σε πολλούς Τηνιακούς να τη δουν, γιατί καταλαβαίνουμε ότι ήταν δύσκολη η προσέλευση αυτή την εποχή λόγω της δουλειάς του καθενός από εμάς. Όμως, οι παραγωγοί της ταινίας ήθελαν η περιοδεία της «ΜΠΙΛΟΜΠΑ» να ξεκινήσει από το νησί που γυρίστηκε και με τον τρόπο αυτό να τιμήσουν και την Τήνο μας για τα μαγευτικά τοπία και την απίστευτη φιλοξενία που τους χάρισε.

 Η ταινία θα περιοδεύσει σε όλη την Ελλάδα, όπως επίσης στο Παρίσι και στο Λονδίνο, ταξιδεύοντας και γνωρίζοντας το νησί μας σε ένα πολύ μεγάλο αριθμό θεατών. Η συνεργασία του Εμπορικού Συλλόγου Τήνου με την κ. Γαβριατοπούλου θα είναι συνεχής για την προβολή της Τήνου, με οποιοδήποτε τρόπο είναι εφικτό, αφού έχει γίνει πολύτιμος συνεργάτης του Συλλόγου μας, αναγνωρίζοντας τη έντονη δράση του και την ασταμάτητη ενέργειά του.

 

ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΡΙΟ

Να ευχαριστήσουμε το Ίδρυμα Τηνιακού Πολιτισμού για την πολύ καλή τιμή με την οποία μας πρόσφερε την ενοικίαση της αίθουσας. 

Την Πέμπτη 22 Σεπτεμβρίου 2011 ο πρόεδρος κ. Τσιμέκης Ανδρέας και η γενική γραμματέας κ. Κολλάρου Λουκία ήταν προσκαλεσμένοι και παρευρέθησαν στη δεξίωση που παρέθεσε η Ουκρανική Πρεσβεία στην Αίγλη Ζαππείου για την ημέρα της ανεξαρτησίας της Ουκρανίας, σε συνέχεια των πολύ καλών σχέσεων μεταξύ του Εμπορικού Συλλόγου Τήνου και της Ουκρανικής Πρεσβείας, αλλά και των φιλικών σχέσεων μεταξύ των προσώπων.

Γη και Χωριό.

Γη και Χωριό.

Ο Εμπορικός Σύλλογος Τήνου έγινε χορηγός σε μία αξιόλογη προσπάθεια της αρχιτέκτονα κ. Μαρίας Βιδάλη του Θωμά, η οποία με πολύ δουλειά, μεράκι και αγάπη για τον τόπο μας, έγραψε ένα βιβλίο για τα εξωκλήσια της Τήνου με τίτλο «Γη και Χωριό». Ένα βιβλίο που παρουσιάζει τις ομορφιές, τις παραδόσεις και κυρίως τον πολιτισμό της Τήνου σε αναγνώστες εκτός του νησιού. Η έκδοση είναι της εταιρείας FUTURA και της Δημοτικής Επιχείρησης Ανάπτυξης Δήμου Εξωμβούργου Τήνου. Χορηγοί της έκδοσης, πλην του Εμπορικού Συλλόγου Τήνου είναι οι: Tinos Beach Hotel, Delatolas – Express Gargo Μεταφορές, Επαρχείο Τήνου, Εμπορικές Επιχειρήσεις Παλαμάρη, Σίμος Ορφανός – Οικοδομικές Επιχειρήσεις.

Η Τήνος στο περιοδικό Lipstick.

Ένα μεγάλο αφιέρωμα στο νησί μας έχει στο τεύχος ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ 2010 το περιοδικό LIPSTICK. Παρουσιάστηκαν σε αυτό επαγγελματίες του νησιού μας από όλους σχεδόν τους κλάδους απασχόλησης. Ο Εμπορικός Σύλλογος Τήνου έκανε και σε αυτό το αφιέρωμα αισθητή την παρουσία του.

«Καλωσορίσατε» και «Εις το επανιδείν».

Ένα καλωσόρισμα και μία ευχή για καλό ταξίδι από τον Εμπορικό Σύλλογο Τήνου υποδέχεται και αποχαιρετά αντίστοιχα τον επισκέπτη που τίμησε με την επιλογή της επίσκεψής του την Τήνο, είτε επισκέφτηκε το νησί μας για προσκύνημα είτε για να το γνωρίσει κατά τη διάρκεια των διακοπών του. Οι πινακίδες αυτές βρίσκονται μία (1)στην προβλήτα των ταχύπλοων στο εσωτερικό λιμάνι και δύο (2) στον εξωτερικό λιμένα του νησιού μας.

1ο Διεθνές Λογοτεχνικό Φεστιβάλ Τήνου.

Από τις 29 έως και τις 31 Ιουλίου 2010 πραγματοποιήθηκε το 1ο Διεθνές Λογοτεχνικό Φεστιβάλ Τήνου στο Ι.ΤΗ.Π. Είκοσι εφτά (27) λογοτέχνες – συγγραφείς και ποιητές – θα παρουσιάσουν τα έργα τους με τη συμμετοχή μουσικών, χορευτών και ηθοποιών από το νησί μας. Ο Εμπορικός Σύλλογος Τήνου ήταν ένας από τους υποστηρικτές του Λογοτεχνικού Φεστιβάλ.

Επίσκεψη Ουκρανού Πρέσβη στην Τήνο.

Στα πλαίσια των προωθητικών ενεργειών για την ανάδειξη του νησιού μας εκτός συνόρων, ο Εμπορικός Σύλλογος προσκάλεσε επισήμως τον Πρέσβη της Ουκρανίας στην Ελλάδα καθώς και τον Εμπορικό Ακόλουθο της πρεσβείας να επισκεφθούν την Τήνο.

Ο Πρέσβης της Ουκρανίας στην Ελλάδα κ. Βλαντιμίρ Σκουρώβ και η Ουκρανική Διπλωματική Αποστολή αποδέχθηκαν την πρόσκληση και η επίσκεψη πραγματοποιήθηκε στις 1, 2 και 3 Οκτωβρίου 2010. Ο Πρέσβης και η ακολουθία του συναντήθηκαν με τους επίσημους φορείς του τόπου, προσκύνησαν την ιερή εικόνα της Παναγίας μας, περιηγήθηκαν στο νησί και απόλαυσαν την τοπική κουζίνα και τη φιλοξενία των Τηνιακών. Την Ουκρανική Διπλωματική Αποστολή συνόδευαν δύο δημοσιογράφοι των μεγαλύτερων εντύπων της Ουκρανίας. Συγχρόνως με την Ουκρανική Διπλωματική Αποστολή επισκέφθηκαν την Τήνο μας και δημοσιογράφοι – ανταποκριτές της Ισπανίας και της Βουλγαρίας του Πρακτορείου Ανταποκριτών Ξένου Τύπου.

Το έναυσμα για να προσκληθεί επίσημα ο Πρέσβης της Ουκρανίας στην Τήνο ξεκίνησε από μία απλή συζήτηση μεταξύ του Προέδρου του Ελληνοουκρανικού Συνδέσμου Φιλίας «ΣΠΙΛΚΑ» κ. Τασιοβασίλη Κυριάκου και της ταμίας του Εμπορικού Συλλόγου Τήνου κ. Κολλάρου Λουκίας, οι οποίοι τυγχάνει να είναι συνεργάτες και κυρίως πολύ καλοί φίλοι αρκετά χρόνια. Η ιδέα μεταφέρθηκε αμέσως στον Πρόεδρο του Εμπορικού Συλλόγου (και φίλο πλέον του κ. Τασιοβασίλη) κ. Τσιμέκη Ανδρέα, ο οποίος την αποδέχτηκε αναγνωρίζοντας τα οφέλη που θα μπορούσαμε να αποκομίσουμε για την Τήνο από αυτή. Η πρόταση τέθηκε στο Δ.Σ. του Συλλόγου, το οποίο αποφάσισε ομόφωνα για την υλοποίησή της.

Ο Ουκρανός Πρέσβης στην Ελλάδα κ. Βλαντιμίρ Σκουρώβ, ο Προϊστάμενος της Εμπορικής και Οικονομικής Αποστολής της Πρεσβείας κ. Μυκολά Ταρανένκο, ο Πρόεδρος του Ελληνοουκρανικού Συνδέσμου Φιλίας «ΣΠΙΛΚΑ» κ. Κυριάκος Τασιοβασίλης με τις συζύγους τους έφθασαν στο νησί μας την Παρασκευή 1 Οκτωβρίου 2010.Τη Διπλωματική Αποστολή της Ουκρανίας συνόδευαν η κ. Ίνγκα Αμπγκάροβα και η κ. Νόννα Νταϊγκορόντοβα, δημοσιογράφοι των δύο μεγαλύτερων σε κυκλοφορία ουκρανικών εφημερίδων στην Ελλάδα.

Συγχρόνως με την Ουκρανική Διπλωματική Αποστολή έφθασαν στο νησί μας και δύο δημοσιογράφοι του Πρακτορείου Ανταποκριτών Ξένου Τύπου, η κ. Ανδριάνα Φλόρες ανταποκρίτρια της Ισπανίας και η κ. Μαρία Τοπάλοβα ανταποκρίτρια της Βουλγαρίας για να καλύψουν το γεγονός αλλά και για να κάνουν εκτενέστατο ρεπορτάζ για το νησί μας. Ο κ. Χαράλαμπος Κουλούρας, δημοσιογράφος του «ΑΙΓΑΙΟ TV» ενσωματώθηκε στην αποστολή το Σάββατο.

Η αποδοχή της πρόσκλησης από τον κ. Πρέσβη της Ουκρανίας ήταν ιδιαίτερη τιμή για τον Εμπορικό Σύλλογο Τήνου αλλά και για όλους τους Τηνιακούς, αφού η επίσκεψη αυτή ήταν η πρώτη επίσημη που πραγματοποίησε στη χώρα μας καθώς παρέδωσε τα διαπιστευτήριά του μόλις πριν ένα μήνα. Μας εξέπληξε όλους η άπταιστη χρήση από μέρους του της ελληνικής γλώσσας, η οποία δικαιολογήθηκε μόλις μάθαμε ότι είναι καθηγητής της ελληνικής φιλολογίας.

Ο κ. Σκουρώβ και η ακολουθία του το Σάββατο 2 Οκτωβρίου συναντήθηκαν επισήμως με τον Καθολικό Αρχιεπίσκοπο Νάξου – Τήνου κ. Νικόλαο Πρίντεζη, με το Δήμαρχο Εξωμβούργου κ. Παναγιώτη Κροντηρά και με την Ηγουμένη της Μονής Κεχροβουνίου μοναχή Ιουλιανή. Την Κυριακή 3 Οκτωβρίου συναντήθηκαν με τον Αρχιερατικό επίτροπο πατέρα Γεώργιο Φανερό, τον Αντιπρόεδρο του Π.Ι.Ι.Ε. Τήνου κ. Ευάγγελο Γκίζη και με το Δήμαρχο Τήνου κ. Σίμο Ορφανό. Στις επίσημες αυτές συναντήσεις έγινε ανταλλαγή δώρων. Η συνάντηση με τον Πρόεδρο της Κοινότητας Πανόρμου κ. Ηλία Τζαβελόπουλο δεν ήταν εφικτή, διότι ο Πρόεδρος ήταν εκτός Τήνου.Το Σάββατο οι επίσημοι καλεσμένοι μας είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν το νησί μας. Κάνοντας το γύρο του νησιού θαύμασαν τα όμορφα χωριά της Τήνου, το σεληνιακό τοπίο του Βώλακα, το Μουσείο Μαρμαροτεχνίας και το σπίτι του Χαλεπά στον Πύργο, τη Μονή Κεχροβουνίου και το εργαστήρι μαρμαρογλυπτικής του κ. Δεσύπρη Ονούφριου στα Υστέρνια.

Οι δημοσιογράφοι – ανταποκριτές της Ισπανίας και της Βουλγαρίας επισκέφθηκαν και μαγνητοσκόπησαν εικόνες από όλο το νησί, πήραν συνέντευξη από το Δήμαρχο Τήνου κ. Ορφανό, από το λαογράφο κ. Φλωράκη και από τον αναπληρωτή διευθυντή του Ι.ΤΗ.Π. κ. Βιδάλη Μάρκο. Επισκέφθηκαν την Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Τήνου, την οινοποιεία του κ. Φόνσου και τη μονάδα ζαχαροπλαστικής Χάλαρης.

Ο κ. Κουλούρας του «ΑΙΓΑΙΟ TV» πήρε συνέντευξη από τον κ. Σκουρώβ και τον κ. Τασιοβασίλη.

Το βράδυ του Σαββάτου παρατέθηκε επίσημο δείπνο από το Σύλλογο προς την Ουκρανική Διπλωματική Αποστολή στο οποίο παρευρέθησαν ο Έπαρχος Τήνου κ. Μωραΐτης (ο οποίος παρέδωσε στον κ. Πρέσβη το δώρο του Νομάρχη Κυκλάδων κ. Μπάιλα), ο Δήμαρχος Τήνου κ. Ορφανός με τη σύζυγό του , ο Δήμαρχος Εξωμβούργου κ. Κροντηράς, ο Διοικητής του Αστυνομικού Τμήματος Τήνου κ. Λουκόπουλος με τη σύζυγό του, ο Διοικητής του Αστυνομικού Τμήματος Άνδρου κ. Φιλιππούσης με τη σύζυγό του, ο Λιμενάρχης Τήνου κ. Στεφανή με τη σύζυγό του, ο Διοικητής της Πυροσβεστικής κ. Μαυραγάνης, οι δημοσιογράφοι κ. Αμπγκάροβα, κ. Νταϊγκορόντοβα, κ. Φλόρες, κ. Τοπάλοβα και κ. Κουλούρας και το Δ.Σ. του Εμπορικού Συλλόγου Τήνου (τακτικά και αναπληρωματικά μέλη).

Κατά τη διάρκεια του επίσημου δείπνου προσφέρθηκαν τα δώρα του Εμπορικού Συλλόγου στους καλεσμένους μας. Στον κ. Πρέσβη δόθηκε μια μαρμάρινη πιατέλα χαραγμένη με ένα περιστεριώνα και ένα περιστέρι και στον κ. Προϊστάμενο μία ασημένια εικόνα του Ευαγγελισμού. Στον Εμπορικό Σύλλογο από την Πρεσβεία δόθηκαν εκδόσεις που αφορούν την Ουκρανία και μία τιμητική πλακέτα.

Σε όλους τους προσκεκλημένους μας προσφέρθηκαν καλάθια με παραδοσιακά προϊόντα (λούζα, κάππαρη, λιαστές ντομάτες, μέλι θυμαρίσιο, γλυκό του κουταλιού, λουκούμια, χαλβαδόπιτες, αμυγδαλωτά, τυρόπιτες Τήνου, ούζο, τσίπουρο και κρασί), εκδόσεις που αναφέρονται στο νησί μας, DVD με εικόνες της Τήνου, ένα περιστέρι – γλυπτό και λουλούδια. Όλα αυτά τα δώρα περίμεναν τους φιλοξενούμενους στα δωμάτιά τους για ένα ζεστό καλωσόρισμα.Οι φιλοξενούμενοί μας, όπως μας είπαν, μαγεύτηκαν από τον τόπο μας, την ομορφιά του, τη γαστρονομία του και κυρίως από τους ανθρώπους και τη φιλοξενία του.

Η επίσημη επίσκεψη έλαβε τέλος την Κυριακή 3 Οκτωβρίου 2010 σε κλίμα έντονης συγκίνησης.

Ο Εμπορικός Σύλλογος με την πρόσκληση αυτή είχε ως στόχο την προώθηση του νησιού μας εκτός συνόρων. Ένα μέρος του στόχου μας νιώθουμε ότι έχει επιτευχθεί. Ο απολογισμός της προσπάθειας αυτής είναι θετικός. Σαν Εμπορικός Σύλλογος Τήνου κερδίσαμε για την προώθηση του νησιού μας :

 • Τη συμμετοχή μας στη μεγαλύτερη εμπορική και τουριστική έκθεση στο Κίεβο το Φεβρουάριο του 2011 στηριζόμενοι στην αμέριστη συμπαράσταση της Ουκρανικής Διπλωματικής Αποστολής για οτιδήποτε χρειαστούμε.
 • Την παραχώρηση της εκθεσιακής αίθουσας του Ουκρανικού Προξενείου για μία εβδομάδα για τη φιλοξενία σύγχρονων Τήνιων καλλιτεχνών.
 • Την προβολή του νησιού μας με συνεχή ρεπορτάζ στις ουκρανικές εφημερίδες που κυκλοφορούν στην Ελλάδα με σκοπό την προώθηση της Ουκρανικής μειονότητας της Ελλάδας να κάνουν διακοπές στο νησί μας.
 • Την «ανταλλαγή» τουρισμού της Ουκρανίας με την Τήνο.
 • Τη διοργάνωση ενός ταξιδιού του Εμπορικού Συλλόγου με τα μέλη του στην Οδησσό και στο Κίεβο με τη βοήθεια του Ελληνοουκρανικού Συνδέσμου Φιλίας «ΣΠΙΛΚΑ».
 • Την προβολή της Τήνου στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης της Ισπανίας και της Βουλγαρίας.

Όλα αυτά είναι σαφώς πολύ σημαντικά και σπουδαία. Εκτός από αυτά όμως το Δ.Σ. του Εμπορικού Συλλόγου κέρδισε κάτι εξίσου σημαντικό. Ήρθε σε επαφή και γνώρισε ανθρώπους με ευγένεια, ήθος, παιδεία και αγάπη για την Ελλάδα. Κέρδισε νέους φίλους, οι οποίοι μετά από αυτή την επίσκεψη νιώθουν αγάπη, θαυμασμό και φιλικά αισθήματα για το νησί μας και τους ανθρώπους του. Αυτά τα τρία στοιχεία - η αγάπη, ο θαυμασμός και η φιλία - ωθούν τους ανθρώπους στη προσφορά και στη συμπαράσταση για ό,τι τους ζητηθεί.

Τους ευχαριστούμε για την αποδοχή της πρόσκλησής μας και τους περιμένουμε να τους υποδεχτούμε ξανά όποτε εκείνοι το θελήσουν. Ευχαριστούμε όμως ιδιαίτερα τον κ. Τασιοβασίλη, ο οποίος με την αγάπη που νιώθει για την Τήνο και γνωρίζοντας ότι το νησί μας δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από άλλους πολυδιαφημισμένους τόπους, μας έδωσε την ευκαιρία να το προωθήσουμε και να το κάνουμε γνωστό και σε άλλους.

Τα μέλη του Δ.Σ. του Εμπορικού Συλλόγου Τήνου ευχαριστούμε από καρδιάς όλους τους επιχειρηματίες της Τήνου που ανταποκρίθηκαν άμεσα στο αίτημά μας για να μας βοηθήσουν να ανταποκριθούμε με επιτυχία στη μεγάλη αυτή προσπάθεια.

Ευχαριστούμε :

 • Το ΔΗΜΟ ΤΗΝΟΥ για το περιστέρι – γλυπτό και το έντυπο για την Τήνο μεταφρασμένο στα ρώσικα.
 • Το ΔΗΜΟ ΕΞΩΜΒΟΥΡΓΟΥ για τις εκδόσεις και το DVD με εικόνες της Τήνου.
 • Το ΣΥΛΛΟΓΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΩΝ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΩΝ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΟΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ για την οικονομική προσφορά των 300,00 ευρώ.
 • Το μαρμαρογλύπτη κ. ΔΕΣΥΠΡΗ ΟΝΟΥΦΡΙΟ για τη δωρεάν χορήγηση του δώρου του κ. Σκουρώβ.
 • Το κοσμηματοπωλείο «ΒΙΔΑΛΗΣ» για τη δωρεάν χορήγηση του δώρου του κ. Ταρανένκο.
 • Το ζαχαροπλαστείο «ΜΠΟΝ» για τη δωρεάν προσφορά των γλυκών του για τα καλάθια των παραδοσιακών προϊόντων.
 • Το ζαχαροπλαστείο «ΜΕΣΚΛΙΕΣ» για τη δωρεάν προσφορά του πρωινού κεράσματος το Σάββατο.
 • Το ζαχαροπλαστείο «ΝΟΥΦΑΡΑ» για τη δωρεάν προσφορά των γλυκών του για τα καλάθια των παραδοσιακών προϊόντων και για τα γεύματα πλην του επίσημου δείπνου.
 • Το ζαχαροπλαστείο «ΣΕΝΜΠΟΛΙΑ» για τη δωρεάν προσφορά των γλυκών του για τα καλάθια των παραδοσιακών προϊόντων.
 • Το ζαχαροπλαστείο «ΧΑΛΑΡΗΣ» για τη δωρεάν προσφορά των γλυκών του για τα καλάθια των παραδοσιακών προϊόντων.
 • Το Εργαστήριο Λουκουμιών του κ. ΦΙΛΙΠΠΟΥΣΗ ΓΙΩΡΓΟΥ για τη δωρεάν προσφορά των γλυκών του για τα καλάθια των παραδοσιακών προϊόντων.
 • Τη Βιοτεχνία Παραδοσιακών Προϊόντων Τήνου «ΤΗΣ ΕΛΕΝΗΣ» για τη δωρεάν προσφορά των γλυκών και των τοπικών αλμυρών λιχουδιών για τα καλάθια των παραδοσιακών προϊόντων.
 • Τον κ. ΞΑΝΘΑΚΗ ΜΙΧΑΛΗ για τη δωρεάν προσφορά του μελιού για τα καλάθια των παραδοσιακών προϊόντων.
 • Το κρεοπωλείο «Ο ΜΠΟΡΑΣ» για τη δωρεάν προσφορά της λούζας για τα καλάθια των παραδοσιακών προϊόντων.
 • Τον κ. ΛΕΒΑΝΤΗ ΜΑΝΩΛΗ για τη δωρεάν προσφορά του «ΟΥΖΟ ΤΗΝΟΣ» για τα καλάθια των παραδοσιακών προϊόντων.
 • Τον κ. ΦΟΝΣΟ ΧΡΗΣΤΟ για τη δωρεάν προσφορά του κρασιού «ΜΠΕΛΩΝΗΣ» για το καλωσόρισμα των καλεσμένων μας.
 • Το ανθοπωλείο «ΕΝΤΕΛΒΑΪΣ» για τη δωρεάν προσφορά των λουλουδιών για το καλωσόρισμα των καλεσμένων μας.
 • Το ανθοπωλείο «ΚΟΝΤΙΖΑΣ» για τη δωρεάν προσφορά των λουλουδιών για το καλωσόρισμα των καλεσμένων μας.
 • Το ανθοπωλείο «ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ» για τη δωρεάν προσφορά των λουλουδιών για το καλωσόρισμα των καλεσμένων μας.
 • Το ιχθυοπωλείο του κ. ΣΟΥΡΑΝΗ ΓΙΩΡΓΟΥ για τη δωρεάν προσφορά των προϊόντων του για το γεύμα το Σάββατο το μεσημέρι.
 • Το πρακτορείο εισιτηρίων της κ. ΑΛΟΙΜΟΝΟΥ ΕΥΓΕΝΙΑΣ για τα δωρεάν εισιτήρια της άφιξης και τα μειωμένα εισιτήρια της επιστροφής.
 • Το ξενοδοχείο «ΑΛΤΑΝΑ» για τη δωρεάν φιλοξενία του κ. Πρέσβη της Ουκρανίας στη σουίτα του ξενοδοχείου και του κ. Προϊσταμένου της Εμπορικής και Οικονομικής Αποστολής της Πρεσβείας.
 • Το ξενοδοχείο «TINOS BLUE» για τη δωρεάν φιλοξενία του Προέδρου του Ελληνοουκρανικού Συνδέσμου Φιλίας και των δημοσιογράφων της Ουκρανικής Διπλωματικής Αποστολής.
 • Τα δωμάτια «ΣΟΥΛΑ» για τη δωρεάν φιλοξενία του κ. Κουλούρα.
 • Το «LAGOUROS RENT A CAR» για τη δωρεάν χορήγηση του αυτοκινήτου για τη μετακίνηση των επισκεπτών.
 • Το Κ.Τ.Ε.Λ. ΤΗΝΟΥ για τη δωρεάν χορήγηση του λεωφορείου για το γύρο του νησιού.
 • Το ταξιδιωτικό γραφείο «MANOUSOS TRAVEL» για τη δωρεάν χορήγηση των κειμένων της ξενάγησης.
 • Το εστιατόριο «ΠΑΛΑΙΑ ΠΑΛΛΑΔΑ» του κ. Μίντζα για το δωρεάν γεύμα την Παρασκευή το μεσημέρι.
 • Το εστιατόριο «ΑΠΟΔΡΑΣΗ» του κ. Αλβέρτη για το δωρεάν δείπνο την Παρασκευή το βράδυ.
 • Το εστιατόριο «ΠΑΛΕΤΑ» του κ. Βιδάλη για το δωρεάν γεύμα το Σάββατο το μεσημέρι.
 • Το εστιατόριο «ΗΤΑΝ ΕΝΑ ΜΙΚΡΟ ΚΑΡΑΒΙ» του κ. Ψάλτη για την εξαιρετική προσφορά του για το επίσημο δείπνο το Σάββατο το βράδυ.
 • Το εστιατόριο «ΘΥΜΑΡΙ» του κ. Τζε για το δωρεάν μπουφέ την Κυριακή το μεσημέρι.

Εκτός από τις ευχαριστίες μας για τις προσφορές τους, θα θέλαμε να τους ευχαριστήσουμε για την καλή παρουσίαση αλλά και για την άριστη ποιότητα των προσφορών αυτών.


Το Δ.Σ. του Εμπορικού Συλλόγου Τήνου